«τρωγάλια»: φρούτα και ξηροί καρποί που τρώγονταν ως επιδόρπιο από τους αρχαίους
«τρωγάλια»: φρούτα και ξηροί καρποί που τρώγονταν ως επιδόρπιο από τους αρχαίους
Η συνήθεια να καταναλώνουμε αποξηραμένα φρούτα (σύκα, δαμάσκηνα ή σταφίδες) και ξηρούς καρπούς είναι πολύ παλιά. Ανέρχεται στην αρχαία Ελλάδα, όπου αυτά τα πολύ θρεπτικά σνακ συμπεριλαμβάνονταν στα «τρωγάλια» και αποτελούσαν το κατεξοχήν συνοδευτικό του οίνου στη διάρκεια των συμποσίων.
Στην αρχαιότητα έτρωγαν τους ξηρούς καρπούς για κολατσιό και τους προσέθεταν σε πολλά από τα φαγητά τους. Πίστευαν, ότι η κατανάλωσή τους ενισχύει την προσωπική σοφία και τη συνολική υγεία.
Τα καρύδια θεωρούνται ένα από τα πιο ελληνικά υλικά, αφού η πρώτη καλλιέργειά τους αποδίδεται στους αρχαίους Έλληνες.
Τα αποκαλούσαν «βασιλικούς ξηρούς καρπούς» και πίστευαν ότι ο Δίας, ο πατέρας των Ολύμπιων Θεών, όταν κατέβαινε στη Γη, έτρωγε καρύδια για να αποκτήσει περισσότερη δύναμη και σοφία.
Επίσης, θεωρούσαν ότι έχουν αφροδισιακές και θεραπευτικές ιδιότητες και ότι αν αναμειχθούν με σύκα και με ένα ζυμάρι από νερό και αλεύρι, μπορούν να δράσουν ως αντίδοτο για ισχυρά δηλητήρια.
Οι καρποί ήταν από τις βασικές τροφές όχι μόνο των αρχαίων Ελλήνων, αλλά και των μεταγενέστερων λαών. Η ιστορία αναφέρει ότι οι ξηροί καρποί όχι μόνο ήταν γνωστοί από τους πανάρχαιους χρόνους, αλλά οι λαοί τους είχαν συσχετίσει με περίεργες και παράξενες δοξασίες.
Οι αρχαίοι Πέρσες για παράδειγμα, πίστευαν ότι τρώγοντας πέντε αμύγδαλα πριν την οινοποσία, προλάβαιναν την μέθη και τα δεινά αποτελέσματά της. Επίσης πίστευαν ότι τα αμύγδαλα απωθούσαν τις μάγισσες και ότι συνέβαλαν στο να αυξηθεί η ποσότητα γάλακτος στις θηλάζουσες μητέρες.
Στις μέρες μας οι δοξασίες αυτές έχουν αντικατασταθεί από τα συμπεράσματα της επιστημονικής έρευνας, που έχουν αναδείξει όλα τα οφέλη που έχουν για την υγεία μας. Έτσι, επιστήμονες και διατροφολόγοι μας προτρέπουν να καταναλώνουμε καθημερινά ξηρούς καρπούς σαν κομμάτι μιας σωστής και ισορροπημένης διατροφής.